Les 63
(4 maart)
Het licht van de wereld brengt elke denkgeest vrede door mijn vergeving.
1. Hoe heilig ben jij in wiens vermogen het ligt elke denkgeest vrede te brengen! Hoe gezegend ben jij die kan leren het middel te herkennen waardoor dit via jou gebeuren kan! Kun jij een ander doel hebben dat jou groter geluk bezorgt?
2. Jij bent met zo’n functie inderdaad het licht van de wereld. De Zoon van God rekent op jou voor zijn verlossing. Jij kunt hem die geven, want ze behoort jou toe. Aanvaard in plaats hiervan geen nietszeggend doel of zinloos verlangen, want anders vergeet je jouw functie en laat je de Zoon van God achter in de hel. Het is geen loos verzoek dat jou hier wordt gedaan. Jou wordt gevraagd verlossing te aanvaarden, zodat jij die kunt geven.
3. Omdat we het belang van deze functie inzien, zullen wij onszelf er vandaag heel vaak met vreugde aan herinneren. We zullen de dag beginnen met de erkenning hiervan, en de dag eindigen met de gedachte hieraan in ons bewustzijn. En de hele dag door zullen we dit zo vaak we maar kunnen, herhalen:
Het licht van de wereld brengt elke denkgeest vrede door mijn vergeving.
Ik ben het middel dat God ter verlossing van de wereld aangewezen heeft.
4. Als je je ogen sluit, zal het jou waarschijnlijk makkelijker vallen om verwante gedachten in je te laten opkomen tijdens de paar minuten die je dient te wijden aan het overdenken hiervan. Wacht zo’n gelegenheid echter niet af. Geen kans mag verloren gaan om het idee van vandaag te versterken. Vergeet niet dat Gods Zoon voor zijn verlossing op jou rekent. En Wie anders dan jouw Zelf kan Zijn Zoon zijn?
Toelichting:
Heb jij ooit echte vergeving ontvangen? Er is niets wat zo bevrijdend is en de denkgeest zo geruststelt als oprechte vergeving. Als ik denk dat ik iemand heb beledigd of gekwetst door iets wat ik heb gezegd of gedaan, en deze persoon vergeeft mij oprecht en laat me weten dat hij niet gekwetst is, dat hij me begrijpt en me zelfs als een beter mens beschouwt dan ik zelf doe, dan brengt dat een ongelooflijke vrede in mijn denkgeest. Het verlicht de pijnscheuten van schuld. Er is een gevoel van liefde voor die ander, en blijdschap omdat ons wederzijds vertrouwen niet is geschonden, maar misschien zelfs groter is geworden.
Jij en ik hebben de macht om die vrede aan elke denkgeest te schenken. Dat is onze functie. We kunnen toelaten dat het via ons gebeuren kan (1:2). Wat een wonderbaarlijk doel geeft dit aan ons leven – vrede brengen aan elke denkgeest door onze vergeving. We kunnen iedereen om ons heen bevrijden uit de hel van schuld.
Aanvaard in plaats hiervan geen nietszeggend doel of zinloos verlangen, want anders vergeet je jouw functie en laat je de Zoon van God achter in de hel (2:4).
Als we een minder doel accepteren, vergeten we onvermijdelijk het hogere doel. We proberen bijvoorbeeld iemand zich te laten gedragen op een manier die ons aanstaat en ons persoonlijk plezier doet. We kunnen verwachtingen hebben over wat iemand zou moeten doen of zeggen.
Deze mindere doelen kunnen ertoe leiden dat we onze ware functie om te vergeven volledig uit het oog verliezen, en in plaats daarvan meer schuld op die persoon laden als hij niet aan onze verwachtingen voldoet.
Om dit idee in onze denkgeest te versterken, moeten we ijverig oefenen, zo vaak als we kunnen.
Ik ben het middel dat God ter verlossing van de wereld aangewezen heeft (3:5).
Vergeving stroomt door mij heen en schenkt vrede aan elke denkgeest die ik vandaag ontmoet. Laat mij er aan denken deze stroom niet te blokkeren.
Oefeninstructies:
DOEL
In contact komen met je macht om iedereen vrede te brengen, de middelen erkennen die je hiertoe in staat stellen, en het geluk ervaren dat hiervan het gevolg is.
OEFENING
Zo vaak mogelijk (aanbevolen wordt een tot twee minuten op elk vol uur). De ochtend- en avondoefeningen kunnen zo lang duren als je wilt.
- Zeg tegen jezelf: “Het licht van de wereld brengt elke denkgeest vrede door mijn vergeving. Ik ben het middel dat God ter verlossing van de wereld aangewezen heeft”.
- Oefen dan weer zoals de afgelopen dagen: denk na over deze verklaring en laat verwante gedachten opkomen. Herhaal het idee wanneer je gedachten afdwalen.
OPMERKING
De opmerkingen over het sluiten van je ogen gelden voor alle kortere oefenperioden, behalve wanneer oefenen met geopende ogen wordt aangeraden. Dit is gebaseerd op een eenvoudig principe: Aan de ene kant levert het oefenen met gesloten ogen meer op omdat je je dan beter kunt concentreren; aan de andere kant: als je wacht totdat de situatie toelaat om je ogen te sluiten kan dit de frequentie van je oefeningen verstoren. Als de situatie het toelaat sluit dan dus je ogen, als dat niet zo is, oefen dan met geopende ogen. Evenals gisteren gaat het om gelukkig zijn. Daarom brengen de oefeningen ons in contact met onze functie, want het vervullen van onze functie is de bron van ons geluk.
Contact: info@werkboek-eciw.be