Les 20
(20 januari)
Ik ben vastbesloten te zien.
1. We zijn tot dusver nogal ongedwongen met onze oefenperioden omgesprongen. Er is zo goed als geen poging gedaan het tijdstip voor de uitvoering ervan aan te geven, er werd maar een minimale inspanning vereist, en er werd zelfs geen actieve medewerking en belangstelling gevraagd. Deze benadering werd met opzet zo gekozen en heel zorgvuldig gepland. We hebben het cruciale belang van de omkering van je denken niet uit het oog verloren. De verlossing van de wereld hangt ervan af. Maar zien zul je niet, als je meent dat je onder dwang staat en als je toegeeft aan wrevel en verzet.
2. Dit is de eerste maal dat we moeite doen om structuur aan te brengen. Begrijp dit niet verkeerd als een poging om dwang of druk uit te oefenen. Jij wilt verlossing. Jij wilt gelukkig zijn. Jij wilt vrede. Dat alles heb je nu niet, omdat je denkgeest volkomen ongedisciplineerd is en je geen onderscheid kunt maken tussen vreugde en verdriet, plezier en pijn, liefde en angst. Je leert ze nu van elkaar te onderscheiden. En groot zal waarlijk je beloning zijn.
3. Het enige wat voor visie nodig is, is jouw besluit om te zien. Wat je wilt is al van jou. Vat de geringe inspanning die van jou gevraagd wordt niet ten onrechte op als een teken dat ons doel van weinig waarde is. Kan de verlossing van de wereld een onbetekenend doel zijn? En kan de wereld verlost worden als jij niet wordt verlost? God heeft één Zoon, en hij is de opstanding en het leven. Zijn wil geschiedt omdat hem alle macht in de Hemel alsook op aarde gegeven is. In jouw vastbeslotenheid om te zien wordt visie jou gegeven.
4. De oefeningen voor vandaag bestaan erin jezelf er door de dag heen aan te herinneren dat jij wilt zien. Het idee van vandaag houdt tevens stilzwijgend de erkenning in dat jij nu niet ziet. Daarom verklaar je, wanneer je het idee herhaalt, dat je vastbesloten bent je huidige toestand in te ruilen voor een betere, een die jij werkelijk wilt.
5. Herhaal vandaag het idee van deze dag minstens twee keer per uur, langzaam en met een positieve instelling, en probeer dit elk half uur te doen. Raak niet van slag als je dit vergeet, maar doe echt je best om eraan te denken. De extra herhalingen moeten worden toegepast op elke situatie, persoon of gebeurtenis die jouw vrede verstoort. Je kunt ze anders zien en je zult ze anders zien. Wat je verlangt zul je zien. Dat is de werkelijke wet van oorzaak en gevolg zoals die in de wereld werkt.
Toelichting:
De les van vandaag vraagt eigenlijk niet veel van ons: Denk er elk half uur aan om de volgende woorden te herhalen: “Ik ben vastbesloten te zien.”
De Cursus zegt dat we dit echt willen:
Jij wilt verlossing. Jij wilt gelukkig zijn. Jij wilt vrede (2:3-5).
Waarom voelen we ons dan toch onder druk gezet, opstandig en vijandig ten opzichte van de instructies? Omdat dit de eerste maal is “dat we moeite doen om structuur aan te brengen” (2:1) en dit zal niet de laatste keer zijn. Onze ongedisciplineerde denkgeest heeft een ingebouwde weerstand tegen structuur. Maar als die structuur nu goed voor ons is? Iets wat we werkelijk willen?
Als ons wordt opgedragen om iets op een bepaalde manier en op een bepaald tijdstip te doen komen we in opstand. Dan verzetten we ons. We houden er niet van dat ons verteld wordt wat we moeten doen of hoe we het moeten doen. Onze denkgeest is “volkomen ongedisciplineerd”(2:6) en wil zo blijven om de gevestigde belangen van het ego te beschermen.
De oefening die van ons wordt gevraagd is buitengewoon eenvoudig. Probeer het dus. Het zal je waarschijnlijk verbazen hoe vaak je het vergeet, hoe de gedachte om te oefenen in je opkomt, om onmiddellijk weer opzij gezet te worden – omdat het op dat moment niet uitkomt, of omdat het “niet echt belangrijk” is en tenslotte helemaal vergeten wordt. Daarom benadert het Werkboek het thema “structuur” met de grootste voorzichtigheid. Het weet dat er weerstand is en probeert ons duidelijk te maken hoe belangrijk deze bedrieglijk eenvoudige oefening is. Daarom zegt het:
Raak niet van slag als je dit vergeet, maar doe echt je best om eraan te denken (5:2).
En:
Het enige wat voor visie nodig is, is jouw besluit om te zien (3:1).
Met andere woorden, als we deze les echt begrijpen en werkelijk menen wat we zeggen, is de klus geklaard. Dan hebben we visie. “In jouw vastbeslotenheid om te zien wordt visie jou gegeven” (3:8). Dit is geen onbeduidende les, ze is de kern van alles wat de Cursus ons leert. Laten we er vandaag daarom ons hart in leggen! Laten we de oefening vol vreugde doen, zelfs – durf ik het te zeggen? – gelovig, elk half uur. Laten we het idee “langzaam en met een positieve instelling” (5:1) herhalen. Laten we echt onze best doen om eraan te denken (5:2). Laten we het toepassen op elke situatie, persoon of gebeurtenis die onze vrede verstoort (5:3).
Je kunt ze anders zien en je zult ze anders zien. Wat je verlangt zul je zien. Dat is de werkelijke wet van oorzaak en gevolg zoals die in de wereld werkt (5:4-6).
Oefeninstructies:
DOEL
Vastbesloten zijn om visie te hebben en daardoor visie te ontvangen.
OEFENING
Twee keer per uur (bij voorkeur elk half uur).
- Herhaal het idee. Hoe je dat doet maakt alle verschil. Deze les vraagt je om het “langzaam en met een positieve instelling” te doen, (5:1), terwijl je vastbesloten bent je huidige staat van zijn in te ruilen voor een die je echt wilt. Misschien wil je proberen om het nu, op dit moment, een keer op deze manier te zeggen: “Ik ben vastbesloten te zien”, en te voelen of het inderdaad verschil maakt.
- Als je merkt dat je vergeten bent om te oefenen raak dan niet van slag, maar doe echt je best om er vanaf dat moment aan te denken (5:2).
OPMERKING
Deze les is het begin van een belangrijke omslag in het Werkboek. Tot nu toe waren de lessen zodanig opgezet dat ze vrij gemakkelijk te volgen waren. Maar als we het doel van volledige transformatie willen bereiken kan het niet zo gemakkelijk blijven. Vanaf nu wordt er meer structuur aangebracht in de beoefening. Dit betekent vaker oefenen, oefenen op bepaalde tijdstippen en langer oefenen. De les van vandaag bevat de eerste twee aanwijzingen daarvoor. Hoe jij reageert op deze structuur is cruciaal. Als je het ziet als iets dat je van buitenaf wordt opgelegd of waartoe je wordt gedwongen, zul je je er actief of passief tegen verzetten. Probeer het in plaats daarvan te zien als een uitdrukking van je eigen ware wil. In werkelijkheid wil je alles wat de Cursus je aanbiedt. Dat krijg je alleen door middel van een getrainde denkgeest, en die krijg je alleen door het doen van de oefeningen. Het doen van de oefening van vandaag is dus wat je – al dan niet bewust – werkelijk wenst.
ANTWOORD OP VERLEIDINGEN
Wanneer je van streek raakt door een persoon, situatie of gebeurtenis, gebruik het idee van vandaag dan als een emotioneel hulpmiddel. Je kunt het eventueel toespitsen: “Ik ben vastbesloten deze situatie werkelijk te zien”. Als je iets werkelijk wilt zien zoals het is, zal dat ook gebeuren.