Les 87
(28 maart)
Deze herhaling zal vandaag volgende ideeën omvatten:
1. (73) Ik wil dat er licht is.
Ik zal vandaag de kracht gebruiken van mijn wil. Het is niet mijn wil om in het duister rond te tasten, bevreesd voor schaduwen en bang voor dingen die onzichtbaar en onwerkelijk zijn. Licht zal mijn gids zijn vandaag. Ik zal het volgen waarheen het me leidt en alleen oog hebben voor wat het mij laat zien. Deze dag zal ik de vrede van ware waarneming ondervinden.
2. De volgende vormen van dit idee kunnen bij concrete toepassingen van pas komen:
Dit kan het licht niet verbergen dat ik wil zien.
Jij staat samen met mij in het licht, [naam].
In het licht ziet dit er anders uit.
3. (74) Er is geen wil dan Die van God.
Ik ben veilig vandaag omdat er geen wil is dan Die van God. Ik kan alleen bang worden wanneer ik geloof dat er een andere wil is. Ik probeer alleen aan te vallen wanneer ik bang ben, en alleen wanneer ik probeer aan te vallen, kan ik geloven dat mijn eeuwige veiligheid wordt bedreigd. Vandaag wil ik inzien dat dit allemaal niet heeft plaatsgevonden. Ik ben veilig omdat er geen wil is dan Die van God.
4. Hier volgen enkele toepassingsvormen van het idee die in concrete gevallen bruikbaar zijn:
Laat me dit zien in overeenstemming met de Wil van God.
Het is Gods Wil en ook de mijne dat jij, [naam], Zijn Zoon bent.
Dit is deel van Gods Wil voor mij, hoe ik het ook mag zien.
Toelichting:
In deze herhaling gaat het over wil, de onze en Die van God, die één zijn. De Cursus moedigt ons aan gebruik te maken van de macht van onze wil. Hij spoort ons steeds weer aan om opnieuw te kiezen en zegt: “De macht om te beslissen is de enige vrijheid die jou als gevangene van deze wereld rest” (T12.VII.9:1). We kunnen willen – of kiezen – dat er licht is. Natuurlijk komt dit overeen met de Wil van God. Onze enige juiste keuze is de beslissing om het eens te zijn met Gods Wil. We moeten deze keuze steeds opnieuw maken, tot we beseffen dat er geen andere wil is en daarmee ook geen andere keuze dan die tussen waarheid en illusie.
De herhaling van les 74 geeft een interessante samenvatting van het proces van de vergissing van het ego:
- Ik geloof dat er een andere wil is naast Die van God.
- Dit maakt mij bang.
- Omdat ik bang ben probeer ik aan te vallen.
- Omdat ik aanval, vrees ik dat mijn eigen eeuwige veiligheid wordt bedreigd. Want ik denk dat God me aan zal vallen omdat ik een aanvaller ben.
De oplossing is de erkenning dat niets van dit alles is gebeurd. Het vervangen van de eerste aanname door “Er is geen wil dan Die van God” lost alles op wat daarna komt.
Beide ideeën hebben te maken met de manier waarop ik andere mensen zie: “Jij staat samen met mij in het licht” (2:3) en “Het is Gods Wil en ook de mijne dat jij Zijn Zoon bent” (4:3). In het Tekstboek verzoekt Jezus ons:
Sta in stilte in deze cirkel en haal alle gekwelde denkgeesten ertoe over zich met jou te verbinden in de veiligheid van zijn vrede en heiligheid (T14.V.8:6).
Mis niet het enige doel waartoe mijn onderricht jou oproept (T14.V.9:9).
Ons enige doel in deze wereld is bij iedereen het bewustzijn op te roepen dat we zijn opgenomen in Gods vrede en veiligheid, omdat Hij dat wil en er geen andere wil is dan Die van Hem. Stel je voor dat je vandaag iedereen die je tegenkomt in stilte begroet met de woorden: “Jij staat samen met mij in het licht.” Welk effect zou dat hebben op jou? En op de ander? Volgens Les 109 heeft dit een diepgaand effect, niet alleen op de mensen die je daadwerkelijk ontmoet, maar op iedereen in de hele wereld, zelfs op degenen die deze wereld hebben verlaten of er nog in geboren zullen worden:
Elk uur dat jij je rust neemt vandaag, wordt iemands vermoeide denkgeest plotseling verblijd (WdI.109.6:1).
Met elke vijf minuten dat jij rust vandaag, is de wereld dichter bij ontwaken (WdI.109.7:1)
Jij rust in de vrede van God vandaag en roept je broeders op vanuit jouw rust om hen te leiden naar hun rust, tezamen met jou. Je zult getrouw aan je opdracht zijn vandaag, niemand vergetend, iedereen binnenhalend in de grenzeloze cirkel van jouw vrede, het gewijde heiligdom waarin jij rust. Open de tempeldeuren en laat hen komen, van over heel de wereld en ook van heel nabij; je verre broeders en je naaste vrienden; vraag hen ale len hier naar binnen om te rusten met jou (WdI.109.8:1-3).
Je rust in de vrede van God vandaag, kalm en onbevreesd. Elke broeder komt nu zijn rust vinden en biedt jou die aan. We rusten samen hier, want zo wordt onze rust compleet gemaakt, en wat wij vandaag geven, ontvingen we reeds. Tijd is niet de behoeder van wat we geven vandaag. We geven aan ongeborenen en aan hen die zijn heengegaan, aan elke Gedachte van God, en aan de Denkgeest waarin deze Gedachten werden geboren en waarin ze rusten. En we herinneren hen aan hun rustplaats iedere keer als we onszelf vertellen: ‘Ik rust in God’ (WdI.109.9:1-6).
Oefeninstructies:
OEFENING
Twee keer (één keer per idee), gedurende vijftien minuten.
- Aanbevolen wordt om de eerste helft van de dag te oefenen met het eerste idee, en de tweede helft van de dag met het tweede.
- Lees gedurende drie tot vier minuten rustig het idee en de toelichting daarop. Herhaal dit eventueel en denk erover na.
- Sluit je ogen en besteed de rest van de oefenperiode aan het luisteren naar de boodschap die de Heilige Geest voor je heeft.
Denk daarbij aan het volgende:
- Luister “rustig maar aandachtig”: luister in stilte en met al je aandacht.
- Bewaar een houding van vertrouwen (deze boodschap behoort mij toe), verlangen (ik wil deze boodschap ontvangen) en vastbeslotenheid (ik zal deze boodschap ontvangen).
- Tien minuten alleen maar luisteren biedt de denkgeest alle kans om af te dwalen. Wanneer dat gebeurt herhaal dan de eerste fase. Als je maar heel even wordt afgeleid, realiseer je dan dat de afleidende gedachten geen macht hebben en vervang ze door je vastbeslotenheid om te slagen. Wees vastberaden: “Houd aan je voornemen vast” (4:1), “Weiger op een zijspoor te worden gebracht” (5:2).
Het kan behulpzaam zijn om aan het begin concreet om de boodschap te vragen en dat tussendoor te herhalen, bijvoorbeeld: “Wat is Uw boodschap voor mij vandaag?” Je kunt deze vraag ook gebruiken als hulpmiddel om afdwalende gedachten terug te roepen.
HERHALINGEN
Herhaal het idee zo vaak mogelijk. Gebruik het eventueel als een manier om je vastbeslotenheid om te slagen te versterken.
ANTWOORD OP VERLEIDINGEN
Wanneer je vrede verstoord dreigt te raken herhaal het idee dan in een vorm die past bij de situatie (zie alinea 6).
- Je kunt een van de drie zinnen aan het eind van elke les gebruiken en toepassen op de situatie die je vrede verstoort. Bijna elke zin bevat het woord “dit” of “deze” of “naam”. Deze woorden kun je vervangen door de bewuste situatie of persoon.
- Je kunt ook een eigen formulering gebruiken, in de vorm van verwante gedachten. Ontspan je en laat een zin opkomen waarmee je de essentie van het idee kunt toepassen op de actuele situatie of persoon.