Les 34

(3 februari)

Ik zou in plaats hiervan vrede kunnen zien.

1. Het idee voor vandaag maakt een begin met de beschrijving van de voorwaarden die gelden voor de andere manier van zien. Innerlijke vrede is ontegenzeglijk een innerlijke zaak. Het moet beginnen bij je eigen gedachten en zich dan naar buiten toe uitbreiden. 4Juist uit jouw vredige denkgeest vloeit een vredige waarneming van de wereld voort.

 

2. Voor de oefeningen van vandaag zijn drie langere oefenperioden nodig. Aangeraden wordt er een ‘s ochtends en een ‘s avonds te doen, met nog een derde ergens daartussenin op een tijdstip waarop je je er het meest klaar voor voelt. Alle oefeningen moeten met gesloten ogen worden gedaan. Het is je innerlijke wereld waarop het idee van vandaag moet worden toegepast.

 

3. Voor elk van de lange oefenperioden is ongeveer vijf minuten van gedachtenonderzoek nodig. Onderzoek je denkgeest op angstgedachten, situaties die je verontrusten, ‘ergerlijke’ personen of gebeurtenissen, of iets anders waarover je weinig liefdevolle gedachten koestert. Merk ze allemaal terloops op, en herhaal het idee voor vandaag langzaam terwijl je gadeslaat hoe ze in je denkgeest opdoemen, laat ze dan een voor een los, en ga door met de volgende.

 

4. Als het je moeite gaat kosten om aan specifieke onderwerpen te denken, blijf het idee dan rustig voor jezelf herhalen, zonder het op iets in het bijzonder toe te passen. Zorg er echter wel voor dat je niets speciaal uitsluit.

 

5. De korte toepassingen dienen talrijk te zijn en moeten telkens worden uitgevoerd wanneer je voelt dat je innerlijke vrede op enigerlei wijze wordt bedreigd. De bedoeling is jezelf de hele dag tegen verleidingen te beschermen. Als een concrete vorm van verleiding in je bewustzijn omhoogkomt, moet de oefening deze vorm krijgen:

 

Ik zou in deze situatie vrede kunnen zien in plaats van wat ik er nu in zie.

 

6. Als de aantasting van je innerlijke vrede meer een algemene vorm van nare emoties aanneemt zoals gedeprimeerdheid, onrust of tobberij, hanteer dan het idee in zijn oorspronkelijke vorm. Als je voelt dat jij meer dan één toepassing van het idee van vandaag nodig hebt om je te helpen in enige specifieke context tot andere gedachten te komen, probeer er dan een paar minuten voor uit te trekken en die te besteden aan het herhalen van het idee, tot je enig gevoel van verlichting bespeurt. Het zal jou helpen als je concreet tegen jezelf zegt:

 

Ik kan mijn gevoelens van gedeprimeerdheid, onrust of tobberij [of mijn gedachten over deze situatie, persoon of gebeurtenis] vervangen door vrede.


Toelichting:

De meest behulpzame opmerking die ik ooit heb gehoord met betrekking tot deze les is de volgende: Er wordt gezegd: “Ik zou vrede kunnen zien”, niet: “Ik zou vrede moeten zien”. Deze les zou namelijk onze schuld kunnen vergroten: “Ik zou vrede moeten zien, maar in plaats daarvan zie ik een puinhoop. Wat is er mis met mij?!”

Zo dient deze les niet begrepen te worden.

 

De eerste alinea bevat een prachtige samenvatting van de filosofie van de Cursus over vrede:

 

Innerlijke vrede is ontegenzeggelijk een innerlijke zaak. Het moet beginnen bij je eigen gedachten en zich dan naar buiten toe uitbreiden. Juist uit jouw vredige denkgeest vloeit een vredige waarneming van de wereld voort (1:2-4).

 

Onze motivatie om deze Cursus te doen is het bereiken en behouden van de staat van vrede (T24.In.1:1). Dit doel wordt verderop in het Werkboek benoemd als “een denkgeest die met zichzelf in vrede is” (WdII.8.3:4). Vrede begint in onze gedachten en breidt zich vanuit de denkgeest uit naar buiten. De focus ligt dus op de denkgeest.

 

We kunnen onze negatieve gevoelens en liefdeloze gedachten vervangen door vrede. Wij bezitten die macht. We kunnen vrede kiezen als we vrede willen. De instructies voor het toepassen van deze les op “nare emoties” (6:1) stellen voor dat we het idee herhalen “tot je enig gevoel van verlichting bespeurt” (6:2). Het is de bedoeling dat de oefening voelbaar resultaat heeft.

 

Ik heb ervaren dat zelfs in extreem moeilijke situaties het uitspreken van de woorden “ik zou in plaats hiervan vrede kunnen zien”, onmiddellijk een kalmerende uitwerking heeft op mijn denkgeest, ook als ik op dat moment geen vrede kan zien. Op een subtiele manier helpen deze woorden mijn denkgeest ervan te overtuigen dat de afschuwelijke dingen die ik zie geen vaststaande, onveranderlijke realiteit zijn. Ik zie iets anders dan vrede, maar als ik in plaats daarvan werkelijk vrede zou kunnen zien, kan datgene wat ik zie niet zo echt zijn als ik denk. Alleen al dat gevoel van opluchting is de tijd van het oefenen waard.

 

Vroeger geloofde ik dat ik met vervelende situaties om moest leren gaan en de dingen, die met deze situaties te maken hadden, moest veranderen om weer in vrede te kunnen zijn. Deze les heeft mij geleerd dat ik veel effectiever kan reageren op elke situatie die zich voordoet als mijn denkgeest eerst vredig is. Ik heb ontdekt dat ik niet eerst al mijn problemen opgelost hoef te hebben, voordat mijn denkgeest in vrede kan zijn. Het is mogelijk om vrede te ervaren ondanks alles wat mijn vrede lijkt te verstoren. Als ik dat kan bereiken reageer ik kalm en zonder angst. Paniek is niet bevorderlijk voor de juiste actie. Het is veel beter om eerst vredig te worden en dan pas te handelen.


Oefeninstructies:

DOEL

Ervaren van de vrede die ware visie karakteriseert.

 

OEFENING

Drie keer, ’s morgens, ’s avonds, en daar ergens tussenin, telkens ongeveer vijf minuten.

 

Sluit je ogen en onderzoek je denkgeest op verontrustende situaties, personen en gebeurtenissen (een kenmerkende drie-eenheid in het Werkboek). Herhaal het idee langzaam, terwijl je ontspannen de stroom van verontrustende gedachten gadeslaat. Na een paar minuten komen dergelijke gedachten misschien niet meer bij je op. Dat is oké. Blijf het idee gewoon herhalen totdat de vijf minuten om zijn.

 

ANTWOORD OP VERLEIDINGEN

De bedoeling is dat je vandaag elke situatie opmerkt die je vrede verstoort. Zodra er zich een voordoet, pas het idee er dan op toe. Er zijn twee manieren waarop je vrede verstoord kan raken, die elk een eigen reactie vragen:

 

  1. Als je verstoord raakt door een specifieke situatie, zeg dan: “Ik zou in deze situatie vrede kunnen zien in plaats van wat ik er nu in zie”.
  2. Als je innerlijke vrede niet wordt verstoord door een concrete situatie, maar een algemene vorm aanneemt van gevoelens zoals gedeprimeerdheid of tobberij, herhaal dan het idee in zijn oorspronkelijke vorm.

 

Herhaal het idee zonodig enkele minuten, totdat je enig gevoel van verlichting ervaart. Het kan behulpzaam zijn om er aan toe te voegen: “Ik kan mijn gevoelens van gedeprimeerdheid, onrust of tobberij [of mijn gedachten over deze situatie, persoon of gebeurtenis] vervangen door vrede”.

 

OPMERKING

De laatste zinnen van deze les wijzen op iets belangrijks, dat tijdens het werken met de lessen en daarna in gedachten moet worden gehouden. Het eenmalig herhalen van de ideeën is niet voldoende; je onvrede verdwijnt meestal pas nadat je ze enkele minuten lang hebt herhaald. Het keer op keer herhalen van dezelfde zin lijkt misschien op een hersenspoeling, waarbij je je geest dwingt zich te onderwerpen. Ik heb echter ervaren dat deze manier van oefenen mijn denkgeest niet in slaap sust, maar juist steeds meer verlicht. Wanneer ik sterke negatieve gevoelens heb ketsen de eerste herhalingen van het idee daar op af. Maar als ik doorzet dringt de waarheid bij elke herhaling iets meer tot me door, totdat ik de situatie volkomen anders zie. Daarom adviseer ik je om deze oefenvorm vandaag serieus toe te passen.